fredag 3 maj 2019

Ö-hoppande i El Nido

Idag var det så dags för att bege oss ut i skärgården utanför El Nido. Först måste vi dock redogöra för något ytterst märkligt som hände i natt. Vid tretiden sattes julmusik igång på högtalare över byn, samtidigt som ett taktfast och högt trummande av något slag inleddes. Självklart vaknade vi av detta, så som det säkert var avsett att hela byn skulle göra. Detta trummande höll sedan i sig någon timme eller så. Efter lite googlande kom vi fram till att det var en religiös tillställning, där den filippinska befolkningen i nio dagar med start den 16e utför Simbing Gabi, eller "Night Worship". Det ser således ut som att vår "nya" väckarklocka är inställd på klockan tre varje natt till det att  vi lämnar El Nido.

Nåväl, efter frukost uppe på hotellets fina takterass mötte vi vid nio upp den grupp vi skulle åka ut på ö-hoppande tillsammans med idag. Turen var främst inriktad på snorkling vid ett antal rev på öarna Matinloc och Tapiutan. Vi inledde med att bege oss till en strand på Matinloc där vi stannade till för en halvtimmes snorkling.  Efter detta åkte vi så vidare till en annan del av ön. Här stannade vi så till synes längs en bergvägg, men efter lite simmande visade sig att det fanns en liten ihålighet i berget som tog oss in till en insluten liten strand, kallad "secret beach". Här var det ingen snorkling, utan vi gjorde endast ett strandhugg. Härefter åkte vi vidare till nästa strand vid vilken vi även åt lunch, bestående av grillad fisk, grillspett, sallad, ris och frukt. Riktigt bra. Här stannade vi lite längre och här fanns också rev med utrymme för snorkling. Slutligen åkte vi sedan till den sista ön på dagens rutt, där det var en ny snorklingssejour för de som ville, och solbadande på stranden för de som så önskade. Efter detta styrde så skutan hem och efter sju och en halv timme på sjön var vi så tillbaka i El Nido. 

Strandhugg på ön Matinloc
 Öppningen till Secret Beach sedd inifrån, på ön Matinloc
Nemo var territoriell och ville inte ha besök
 Ytterligare ett strandhugg på Matinloc

Ser man till snorklingen så var den helt okej. De flesta fiskar man ser på snorklingsturer på välkända snorklingsplatser fanns här, såsom papegojfisk, blåsfisk, Sergeant Fish, Clown Fish, mm. Dagens snorkling var dock inget som stack ut, utan vi har båda snorklat på bättre platser. Allt handlar ju dock vad man refererar till och flera i gruppen var tyckte det var väldigt bra. Så som reven är formade är det säkert betydligt bättre dykning än snorkling på de platser vi var vid idag, då det efter cirka tjugo meter blir en trettio-fyrtio meter vertikal vägg ner i djupet, där det säkert är bra dykning. En mycket rolig händelse var dock när en väldigt stor muräna kom simmandes på nära håll. Skärgården är häftig med massa öar vilka helt vertikalt reser sig ur havet. Bergen i sig var också väldigt annorlunda, där kanterna runtom hela sidorna var sylvassa och till utseende påminde mycket om hajtändsrader. Skärgården kan till stor del liknas vid Halong Bay i Vietnam eller Krabi i Thailand, med skillnad att öarna är lite större och färre till antalet.

Efter en lång dag till sjöss i solen, blev det så en lugn kväll nere vid stranden i El Nido, där det spisades såväl god mat som några kalla San Miguel. I morgon beger vi oss åter ut i skärgården, denna gång blir det en ny uppsättning öar och med på denna tur har vi även kajaker.
Kvällshäng efter middagen på baren i El Nido som har fungerande Wifi
På återhörande
Martin&Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar