fredag 4 januari 2013

Sightseeing i Manilla

Idag var planen att vi skulle sightseeinga lite i Manila. Staden har praktisk taget inga sevärdheter och stadsdelarna ligger utspridda och det finns inget naturligt centrum. En plats som turister brukar besöka i alla fall är Intramuros.  Intramuros betyder ”staden innanför murarna” och var den ursprungliga staden som byggdes av spanjorerna på 1500-talet. Den är ett större område inhägnat av en gammal mur och där finns några platser värda att besöka. Vi tog en taxi dit och det blev väldigt billigt igen. Ber man taxichaffisen att köra på taxameter blir det alltid mycket billigare än det fasta pris som de ofta försöker förhandla istället.

Första platsen vi besökte inom Intramuros var Fort Santiago. Det har legat en gamma befästing där sedan urminnes tider, men den del som idag står kvar av det gamla fortet byggdes i slutet på 1500-talet av spanjorerna. De använde det bland annat som fängelse och José Rizal, Filippinernas nationalhjälte som emotsatte sig den spanska ockupationen satt fängslad här innan han avrättades 1896. Vid fortet har man med steg i metall, märkt ut hans sista vandring från fängelsecellen till avrättningsplatsen. Under den Amerikanska ockupationen som startade 1898 användes fortet som högkvarter för de amerikanska styrkorna och under andra världskriget blev Fort Santiago erövrat av Japanerna som använde fortet som fängelse för krigsfångar. Under slaget om Manilla 1945 som utspelades mellan japanska och amerikanska styrkor blev fortet förstört i hög grad, men idag har man restaurerat det.

Fort Santiago
Efter fortet gick vi förbi Manilas katedral. Den ursprungliga kyrkan blivit förstörd och skadad sedan den byggdes 1581 och den version av katedralen som står där idag stod klar 1958. Katedralen var dock stängd för renovering så vi fick gå vidare utan att ha sett den från insidan.
Nu gick vi och kikade på en annan kyrka, San Augustin Church, som stod klar 1607. Det är en väldigt fin kyrka som sedan 1993 är med på UNESCOs världsarvslista. Det är tydligen vanligt att välbärgade väljer att gifta sig i denna kyrka.

San Augustin ChurchDärefter lämnade vi Intramuros och gick till den närbelägna Rizal Park för att kika på Rizal monument, ett minnesmärke över ovan nämnda avrättade nationalhjälte.

Rizal Monument


För att se lite fler områden av Manilla, utöver Pasay där vi bor och ”ursprungliga” Manilla i form av Intramuros valde vi att därefter promenera söderut genom stadsdelarna ner mot Pasay. Vi gick först genom stadsdelen Ermita och därefter genom en stadsdel som heter Malate. Båda områdena kändes riktigt nedgångna och gatorna kantades av såväl hemlösa som låg och sov, som tiggande barn. Då det inte var särskilt trevliga områden att promenera i och vi gått rätt länge tog vi så en taxi sista biten tillbaka till hotellet. Där spenderade vi de sista timmarna på eftermiddagen vid poolen på hotellet.

 Området Ermita, där vi åt vår lunch idagInga kommentarer:

Skicka en kommentar