söndag 16 december 2012

Hong Kongs "måsten"

Vårt försök om att få en god natts sömn efter en lång restid kom lite på skam. Vi var i tanken trötta, men däremot var det svårt för våra kroppar att förstå att det var sovdags redan vid sextiden, svensk tid. Till slut löste sid dock detta och vi kunde efter en viss sovmorgon kliva upp utvilade och redo för vår första heldag i Hong Kong. Vi kommer vara i Hong Kong relativt länge och har således gott om tid att upptäcka staden. För att inte behöva känna någon stress tidsmässigt är det dock ofta en god idé att hyfsat snabbt se till att bocka av alla ”måsten” som finns i en stad så att man resten av tiden kan ta det lugnt och bara komma in i, och känna, stadens rytm och atmosfär. Sagt och gjort, efter frukost blev därför dessa ”måsten” lite av dagens agenda så att vi övriga dagar inte behöva känna någon stress över att ha något kvar att se utifall vi hittar något annat vi verkligen uppskattar.

Vårt mål för dagen blev därför främst att besöka The Peak, vilket är toppen av berget Victoria. Detta berg ligger på ön Hong Kong och därifrån har man utsikt över hela Hong Kong. Efter att ha promenerat ner till hamnen tog vi så de gamla träbåtarna med Star Ferry över till ön Hong Kong. Dessa träbåtar har trafikerat sträckan mellan Central och Kowloon sedan 1888 och gjorde även denna dag sitt jobb på allra bästa sätt. Vi promenerade sedan upp i Central och tog The Central-Mid-levels Escalator upp till Soho. Detta är världen längsta system av rullband, vilka sträcker sig 800 meter uppför bergssidan till området Mid-levels.
 
 Mid-Levels Escalators

Överallt vi gick satt det kvinnor längs alla gångvägar, trottoarer och parker och åt, umgicks och spelade kort. Vi var extremt frågande till detta fenomen, varför vi kände oss tvungna att i mer detalj efterforska varför detta skedde i sådan monumental omfattning. Det visade sig att det är filippinska gästarbetare som har ledigt på söndagar och som då samlades och umgicks tillsammans.Totalt rör det sig visst om 140 000 filippinska gästarbetare som finns i Hong Kong.

Gångväg på Central på väg mot SoHo


Efter att ha ätit i SoHo (South of Hollywood Road) gick vi så bort till Man Mo Templet, vilket ligger inklämt mellan skyskraporna vid SoHo. Här var det mycket aktivitet och rökelsedoften hängde tung inte bara i altarrummet utan även långt ut på gatan.

Man Mo Templet
 
Efter detta var det så dags att promenera tvärs över Central mot området varifrån bergbanan mot The Peak utgår. Denna bergbana tog oss upp nära nog vertikalt 400 höjdmeter till toppen av berget Victoria. Utsikten var som utlovat makalös och det var rätt häftigt att se inte allt för långt ifrån till antalet hela Sveriges befolkning från en och samma plats. Hong Kong huserar inte mindre än 112 skyskrapor som är över 180 meter höga. 

 Nedan bilder från The Peak


 
Efter det att vi insupit atmosfären uppe på Victoria tog vi oss, via Star Ferry, tillbaka till Kowloon. Det hade nu hunnit börja närma sig kvällning, varför vi valde att stanna kvar nere i hamnen. Anledningen till detta är att det vid klockan 8 varje kväll vid hamnen Victoria Harbour sker en lasershow som heter ”A Symphony of Lights”. Här blir då 33 skyskrapor upplysta med strålkastare, laser och neonljus i takt till musik.


 Efter denna show kände vi oss klara med dagens sightseeing och facit blev faktiskt att vi bockade av samtliga av de ”måsten” som vi läst om ska finnas i Hong Kong, nämligen Star Ferry, Mid-Levels Escalator, SoHo, Man Mo Templet, The Peak och A Symphony of Lights. Vi har dock flera dagar kvar här i Hong Kong och är helt övertygade om att vi kommer upptäcka många fler intressanta och roliga platser väl värda ett besök. Vad vi ska göra imorgon har vi ännu inte bestämt, men vad det än blir återkommer vi självklart med det här via bloggen i senare inlägg.

Hoppas ni får en fortsatt trevlig dag
//Martin & Malin

1 kommentar: