onsdag 26 december 2012

I Cebu enligt devisen; det blir inte alltid som man tänkt sig.

Idag var det så dags att säga farväl till Palawan och resa vidare till nästa resmål. Då det inte går några direktflyg dit vi skulle, flög vi först från Puerto Princesa på ön Palawan till Cebu City på ön Cebu. På varje flyg med Cebu Pacific är det tävlingar ombord med små priser som man kan vinna. Då detta var den tredje flygningen vi gör med Cebu Pacific visste vi vilka frågor som skulle komma och Martin såg till att vinna en liten behändig, men ful, strandväska. Vi har flera flygningar med Cebu kvar på denna resa så det finns utrymme för att plocka hem fler vinster om vi så önskar ;)

Martin med sin vinst på flygningen mellan Palawan och Cebu

Cebu City

I Cebu var tanken att vi skulle embarkera en speedboat för vidare färd mot nästa destination. Dessa planer gick dock om intet, då det visade sig att det varit ett sådant oväder i dessa farvatten att båttrafiken var inställd. Med viss nervositet ställde vi oss i den hyfsat långa biljettkön för att se när vi skulle kunna komma iväg. Första båten i morgon var fullbokad, men det fanns kvar några Business Class-biljetter på den andra turen för dagen, vilka vi lyckades få. Stor suck av lättnad och en himla tur att vi genast efter vi fick reda på att båtarna var inställda ställde oss i biljettkön. Det är nog tyvärr många resenärer som nu ofrivilligt måste stanna kvar extranätter i Cebu City som egentligen precis som vi hade tänkt resa vidare. Det blev således inte precis som vi hade tänkt oss, men som sagt, allt ser just nu ut att lösa sig såvida inget nytt oväder drar in, vilket vi verkligen får hoppas inte sker. Det är också just detta som vi ser vara lite av tjusningen med att resa. Självklart vill vi ju inte att något oförutsett av detta slag händer, men det är ju något man får ta på köpet när man reser som vi gör för att sedan lösa det som uppkommer på bästa sätt om det skulle inträffa. Vi skulle ju kunna slippa risken för att sånt här händer om vi reser direktcharter till någon etablerad turistort och där checkar in på något trevligt all-inclusive hotell men det är inte riktigt den typen av resa som tilltalar oss just nu. Under denna resa har vi hittills lyft med sex flygplan, vi har färdats med två fartyg, och företagit två längre resor i van. Kvar om planen går som den ska har vi en fartygsfärd och fem flygplan kvar att borda innan vi är hemma igen.

I biljettkön för att se om vi har möjlighet att fortsätta vår resa som tänkt.

Nåväl, efter biljettbokningen hade vi då istället denna dag att upptäcka Cebu City. Vi började med att åka in till vad vi trodde var centrum och där leta upp ett hotell för natten. Därefter var det bara att traska ut och se vad denna stad hade att erbjuda. Cebu City har en knapp miljon invånare och flygplatsen här är landets näst största efter Manillas. Vår känsla är dock att det är en extremt nedgången stad och samtliga byggnader är i väldigt dåliga skick. Vi kände oss också rätt osäkra och tiggare fanns det gott om, såväl äldre som små barn. Något annat det fanns gott om var också beväpnade vakter. Samtliga butiker, från mataffärer, varuhus, apotek och snabbmatställen, hade alla minst en beväpnad vakt som stod i dörren och kontrollerade vilka som gick in. Martin gick till exempel vid ett tillfälle in i en mataffär för att köpa en dricka, varpå han innan insläpp blev muddrad av en vakt. Galet. Samtliga banker hade flera vakter, samtliga beväpnade med hagelgevär eller automatkarbin. En av dessa vakter varnade också Malin för att inte ha på sig sina halsband, då risken fanns att pojkgäng i 10-12 årsåldern skulle rycka av henne dem. Efter en tids promenerande i staden kom vi så fram till ett torg och en plats som hette Magellans Cross. Det visade sig att Magellan år 1521 landsteg på just denna plats och där satte ner ett kors. Detta kors sägs finnas kvar än i dag, men att det nu omslutits av ytterligare lager av trä för att bevara det ursprungliga korset från skadegörelse. Ferdinand Magellan är ju känd som den förste världsomseglaren, men han kom faktiskt aldrig själv jorden runt, utan hans resa tog slut strax utanför dagens Cebu City, där han 1521 dödades på ön Mactan i strid med urinnevånare anförda av hövdingen Lapu-Lapu. Vi hann även med att besöka Basilica of the Holy Child, vilken i olika strukturer funnits på samma plats sedan mitten av 1500-talet. Nuvarande kyrka byggdes på 1700-talet. Vid denna kyrka passade vi även på att tända några ljus.

Stadens kollektivtrafik bestod av jeepneys, vilka målade i häftiga och färgglada mönster, alla unika för varje buss.

Vid Magellans Cross


Ljussättning vid Basilica of the Holy Child


Kvällen blev lugn och mycket mer än lite middag blev det inte. Nu hoppas vi på fint väder i morgon, vilket också alla väderprognoser säger, så hörs vi nästa gång från Panglao.

På återhörande
Martin & MalinInga kommentarer:

Skicka en kommentar