fredag 28 december 2012

Strandhäng på Alona Beach!

Idag vaknade vi så upp på Alona Beach på Panglao. Vår plan för dagen var att göra något som vi ännu inte gjort på denna resa, nämligen ligga på vår hemmastrand och bara ta det lugnt, bada och bättra på solbrännan. Sagt och gjort traskade vi strax efter vi vaknat ner till stranden för att där äta vår frukost. Efter detta blev det så horisontalläge i den underbara vita korallsanden. Här spenderade vi så hela vår dag. Det finns därför inte särledes mycket att förtälja om denna dag mer än att det varit oerhört skönt att bara ligga och låta sig bli smekt av solens värmande strålar och känna den puderlena korallsanden mellan tårna.

Alona Beach skiljer sig till karaktär väldigt mycket från de stränder vi besökte på Palawan. De öarna var obebodda och stränderna hade vi i princip helt för oss själva, vilket ju självklart var fantastiskt ur flera perspektiv. Ville man äta något fick man ta med det själv, alternativt att det ingick om man var iväg på en organiserad ö-hoppningstur. Denna strand är däremot, på gott och ont, till karaktären mer som en traditionellt utformad turiststrand. Hotell och restauranger ligger kantade längs med hela stranden, vilket gör det väldigt enkelt och smidigt att såväl förflytta sig mellan sitt rum och stranden, samt att hitta olika restauranger att äta på. Strandpromenaden blir också väldigt trevlig med alla restauranger som visar upp sin fisk och skaldjur och det finns alltid mycket folk i rörelse att titta på. Detta innebär ju dock också att den härliga känslan av den solitära paradisstranden inte infinner sig, men att man här istället får en annan, olik till sätt, men ändå lika skön, semesterkänsla. Alona Beach är cirka 1,5km lång och består som de flesta stränder i Filippinerna av vit korallsand. Vad gäller snorkling verkar det vara svårt att hitta några bra platser att snorkla på direkt ut från stranden. Till skillnad från öarna i El Nido är stranden här väldigt långgrund innan den vertikala väggen ner i bråddjupet kommer. Martin snorklande idag och tog sig ut de 300-400 metrarna till det att den vertikala korallväggen började. Dock var då djupet runt 5-8 meter, och trots att det där fanns rätt gott om fiskliv var det lite för djupt för snorkling. Här lämpar sig således det bäst för dykning. Alona Beach är, precis som El Nido, ett veritabelt Mekka för dykintresserade och någon timmes båtfärd härifrån finns ett av världens högst ansedda dykplatser. På väg ut till denna vertikala undervattensvägg var den långgrunda bottnen fylld med sjögräs, sjöborrar, och otaliga sjöstjärnor i alla de färger.

Alona Beach, Panglao

Martin tog bara en öl till lunch idag.

I fruktaffären för inhandling av favoritfrukten mango.

Utöver solande, badande, strandpromenerande och snorklande blev det idag också semesterns första massage. Ännu en av fördelarna med att nu ha kommit till en turistanpassad strand. En timmes massage kostar drygt 50 kronor, vilket det helt klart var värt och det kommer säkert bli fler innan vi lämnar denna strand.

När det blev eftermiddag och vi kände oss klara för dagen bestämde vi oss för att gå bort till ett svenskskött hotell för att där se om vi kunde byta till oss någon ny bok. I området där detta hotell ligger har en person Martin lärde känna strax innan vi åkte iväg på resan även ett hus han bor i med sin familj under stora delar av året. Något bokbyte blev det inte, men vi träffade vår nya bekanta och planerade in att träffas om ett par dagar. Han gav också tips om var den bästa snorklingen är på Alona Beach, vilket vi får kolla upp nästa gång vi är på stranden. Han berättade också om anledningen till varför vi inte kunde åka över med färjan i förrgår utan blev tvungna att hitta boende i Cebu. Det var så, enligt gällande rykte, att kustbevakningen hade julfest i förrgår och därför utfärdade de en klasstvå-varning. Detta stoppade då all färjetrafik och de kunde därmed ha sitt julfirande utan störningar. Tack för den, och hoppas festen var bra.

Har vi inte bränt oss sönder och samman blir det ny slappardag på stranden även imorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar